Nazorg, waarom de zin: "als er wat is, gewoon bellen hoor", niet voldoende is"

"...gewoon bellen hoor." is de meest gezegde zin als iemand in de penarie terecht gekomen is. Het is zo'n zin die eigenlijk zegt "ik wil je helpen maar ik weet niet zo goed hoe. Geef mij aan wat je nodig hebt".

 

De ontvanger van deze zin weet ook niet zo goed wat hem allemaal te wachten staat. Maar een ding is zeker, zijn leven ziet er niet meer uit als voor het krijgen van het slechte nieuws.

Overdag kan degene nog behoorlijk geleefd worden. Pas s'avonds en in de weekenden wordt het duidelijk hoe emotioneel zwaar zijn uitdaging is.

 

In de meeste gevallen durft degene die met de gebakken peren zit, niet de telefoon te pakken om te bellen als het donker geworden is of als men lekker weekend aan het vieren is.

In deze tijd van digitaliseren en social media is het des ter belangrijker om iemand die het moeilijk heeft niet uit het oog te verliezen maar juist er werk van te maken om hem/haar een hart onder de riem te steken:

Een what's app met een emoticon en de zin "ik denk aan je, hoe gaat het?" is al een opening en een toenadering om iemand uit zijn "grijze wolk te halen."

Koffie, een kopje thee, soep, een ovenschotel... zijn ook van die mooie gebaren die iemand die niet lekker in zijn vel zit, net even dat lichtpuntje van de dag kan geven.

Verrassingen als een bosje bloemen of een kaartje, kunnen ook wonderen doen. Of wat dacht je om samen naar muziek te luisteren of naar de bioscoop te gaan of (vul zelf maar in...)

 

Troost geven kan soms ongemakkelijk voelen aan het begin, maar het zijn juist die kleine gebaren en attenties - verspreid over de volledige periode van rouw of hestel- die een wereld van verschil kunnen maken voor degene die een verlies ondergaat of met gezondheidsproblemen kampt.

Daarom, schroom niet om die schouder te zijn of juist dat luisterend oor...

Wees degene die de telefoon pakt en zegt: "Ik wilde gewoon weten hoe het met je gaat..." 

Je weet niet hoe je stem en je aanwezigheid iemand omhoog kan tillen naar een positievere uitzicht.

Nazorg, het is een kunst, een vaardigheid, een ware zegen als je het geluk hebt het te mogen ontvangen.

Wie wil jij vandaag een hart onder de riem steken?

 

All rights reserved for victorysnotebook.com. Copyright 2017

 

Meer blogs lezen klik hier